Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Милосердя і допомога як принципи життя

Милосердя і допомога як принципи життя

alt

Широкий об’єм спеціальностей і напрямків у педагогічній сфері зосереджений у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова засвідчує його освітянське значення для країни. Та важливішим аспектом функціонування цього університету є загальноцивілізаційні і високоморальні принципи виховання особистості, на яких ґрунтується навчальний процес у закладі. Студенти численних інститутів НПУ навчаються в атмосфері милосердя і взаємодопомоги, займаються волонтерською роботою в дитячих будинках та спецзакладах з виховання.

Унікальним у цьому плані є Інститут корекційної педагогіки і психології. Розпочавши свою історію зalt лікувально-педагогічного факультету він впевнено виріс в навчально-наукову структуру для підготовки педагогічних кадрів для роботи з різними категоріями аномальних дітей. За всі роки свого існування інститутом підготовлено понад 10 тисяч педагогів-дефектологів, а імена його випускників відомі далеко за межами України.

Сьогодні всі кафедри Інституту мають сформовану сильну базу викладачів-науковців, а починалося усе зі звичайних ентузіастів справи. Зосередити свою увагу хочемо на кафедрі логопедії, появу якої зумовили особливі потреби суспільства.

Кафедра спеціалізується на підготовці вчителів початкових класів шкіл для дітей з важкими розладами мови і педагогів-логопедів для загальних спеціальних шкіл та дошкільних установ. Очолює структурний підрозділ з 1998 р. доктор педагогічних наук, професор Марія Шеремет. Марія Купріянівна – це вимогливий педагог та чудовий науковець, автор і редактор більше 300 наукових праць, серед яких монографії, науково-методичні посібники, підручники для дітей з особливостями психофізичного розвитку, навчальні програми та оригінальні підручники для спеціальних установ та дефектологічних факультетів. Вона очолювала творчу групу з розробки altДержавного стандарту зі спеціальності «Дефектологія. Логопедія».

Особливу увагу Марія Купріянівна, у силу виконання ще й своїх обов’язків як першого заступника директора інституту з наукової роботи та міжнародного співробітництва, приділяє розширенню зарубіжних зв’язків ІКПП. Тому студенти-логопеди можуть без перешкод спілкуватися із закордонними лекторами й ученими. На базі кафедри й Інституту проводяться конференції, симпозіуми, круглі столи світового значення.

Однією з таких подій стало започаткування традиції проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання логопедії», в якій взяли участь понад 200 учасників зі Швеції, Росії, Білорусії, Молдови й України. Відбулися чудові майстер-класи провідних учених, фахівців з корекційної педагогіки та спеціальної психології. Були організовані виставки-продажі наукової і практичної літератури з проблематики. Розглядалися питання, пов’язані з комплексною діагностикою порушень у дітей з вадами мовленнєвого розвитку, новітніми технологіями подолання мовленнєвих порушень, клінікою та терапією психосоматичних розладів у дітей і підлітків із тяжкими вадами мовлення. Конференція стала цікавою не лише для науковців та дослідників у галузі, але й для педагогів, соціальних працівників, широкої громадськості.

alt

Численні відгуки щодо роботи Інституту корекційної педагогіки і психології надходять і на інші їх проекти. Адже викладачі й студенти цього структурного підрозділу уміло поєднують теоретичну і практичну складові, беруть активну участь у суспільному житті, презентують виш закордоном. Їх принципи життя – милосердність та взаємодопомога, а з такими постулатами можна впевнено крокувати у світ.

Людмила КУХ,

 прес-служба університету

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter