Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Не буває непотрібних дітей, бувають діти з особливими потребами

Не буває непотрібних дітей, бувають діти з особливими потребами

7rGTRNl8hwA«Підготовка фахівців, які б забезпечили подолання, або послаблення недоліків розвитку дітей з особливими освітніми потребами та ввели їх у повноформатний життєвий процес, є найбільш благородною, відповідальною і невідкладною справою», - саме так вважає доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, заслужений юрист України, директор Інституту корекційної педагогіки та психології НПУ Віктор Синьов.

«Діти сонця», саме так називають дітей із синдромом Дауна. І це тільки одне захворювання, хоча насправді їх дуже багато.Віктор Синьов Такі діти частіше за все дуже чутливі і дуже відкриті для оточуючого світу. Разом з тим вони талановиті, а щоб розвивати їхні таланти та адаптувати в суспільстві потрібна робота педагога-дефектолога. Адже не завжди вчитель-предметник чи звичайний педагог зможе знайти спільну мову з вихованцями, які мають особливі потреби. А таких дітей, на жаль, дуже багато. На це впливають різні фактори: спадковість, екологія, поведінка самих батьків.

Серед проблем спеціальної педагогіки завжди були актуальними питання корекційно-виховної роботи з аномальними дітьми. Праця педагога-дефектолога виходить далеко за межі традиційних видів роботи вчителя, оскільки охоплює: консультаційну, діагностичну, соціально-педагогічну, реабілітаційну, психотерапевтичну та корекційну діяльність. Саме педагог-корекційник високого фахового рівня повинен допомогти таким діткам адаптуватися в суспільстві.

У Національному педагогічному університет імені Михайла Драгоманова – провідному педагогічному виші країни – готують таких фахівців з 1920 року. У 2003 дефектологічний факультет було реорганізовано в Інститут корекційної педагогіки і психології. На сьогодні це вже не тільки підрозділ, що забезпечує підготовку талановитих дефектологів, але й потужний науково-методичний освітній центр в галузі підготовки психолого-педагогічних та менеджерських кадрів для корекційної освіти і реабілітаційної діяльності. В Інституті встановлені тісні міжнародні зв’язки з десятками найрізноманітніших організацій в Литві, Канаді, Німеччині, Польщі, Нідерландах, США, Швеції, Росії, Білорусі та інших країнах світу. Викладачі-драгоманівці неодноразово на запрошення іноземних колег діляться власним досвідом і читають лекції у зарубіжних вишах, беруть участь у міжнародних конференціях, симпозіумах. Серед таких метрів науки слід назвати безперечно академіків Віктора Синьова, Володимира Бондаря, видатних професорів Марію Шеремет, Євгенію Синьову, Івана Колесника, Людмилу Фомічову, Андрія Шевцова та чимало інших.

Також розширюється мережа базових освітніх і реабілітаційних установ кафедр tiflo4 20091012_1800972033інституту. До їх числа увійшли такі відомі в Україні та за її межами центри, як Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, Львівський реабілітаційний центр сліпих дітей «Левеня» та інші.

Вже кілька років поспіль Інститут забезпечує відповідність прогресивним світовим тенденціям організації спеціальної та інклюзивної корекційно-реабілітаційної освіти систему підготовки фахівців у галузі корекційної педагогіки та спеціальної психології, динамічно вводячи нові спеціальності, спеціалізації, курси. Нині в Інституті за чотирма формами навчання – стаціонар, заочна форма, екстернат, перепідготовка кадрів на спецфакультеті – навчається понад 1500 студентів. А за всі роки свого існування, тут пройшли підготовку понад 10 тисяч педагогів-дефектологів. Серед колишніх студентів факультету є відомі політичні і громадські діячі, митці, директори шкіл, заслужені вчителі України тощо.

Особливою гордістю ІКПП є випускники-дефектологи, які стали видатними вченими у галузі загальної і спеціальної педагогіки і психології:C6AEFD25E503-236 академіки НАПН України Микола Ярмаченко, Віктор Синьов. Сергій Максименко (директор Інституту психології імені Г. С. Костюка, вчений секретар відділення психології, вікової фізіології та дефектології НАПН України), Віталій Бондар (директор Інституту спеціальної педагогіки НАПН України), Іван Бех (директор Інституту проблем виховання НАПН України), Володимир Бондар (директор Інституту педагогіки та психології НПУ імені М. П. Драгоманова).

Минулого року педагоги Інституту отримали почесні титули рейтингового голосування тижневика «Освіта» - «Кращі освітяни 2012 року»: директора Інституту Віктора Синьова та заступника директора, завідувача кафедри логопедії Марію Шеремет визнано кращими у номінації «Засвіти вогонь».

021D0869CFD9-197Сьогоднішні студенти Інституту колекційної педагогіки та психології теж пишаються тим, що стали студентами ІКПП.

«Починаючи працювати з учнями, вчитель-дефектолог має визначити індивідуальну структуру дефекту кожної дитини, вивчити її досвід, спрямованість та поведінку. Це складне завдання. Як лікар, такий педагог не має права на помилку, і я буду щаслива, якщо досконало опаную цю науку», - розповідає першокурсниця ІКПП.

«Дітей з вадами також можна навчити писати, малювати, говорити. У нашій державі завдання навчання, розвитку, працевлаштування дітей з особливими потребами залишаються внутрішньою проблемою родин, у яких є такі діти. Держава не зацікавлена створювати робочі місця для неповноцінних людей, а лікарі, в основному, ставлять на них хрест. Я завжди мріяв допомагати таким людям», - ділиться мріями майбутній педагог-дефектолог.

У Інституті корекційної педагогіки та психології готують логопедів,bUMd3CVv 64 тифлопедагогів, сурдопедагогів, психокорекційних педагогів, ортопедагогів, реабілітологів, спеціальних та медичних психологів. За такими напрямами кожен абітурієнт може обрати свою професію та подати руку допомоги людині, яка її потребує.

За світовою концепції інвалідності на рівні ООН та Конвенції про права інвалідів, інвалідність трактується як одна з ознак людства, адже інвалідність – це не вирок, це можливість жити.

 

 

Олександра ДУДКО,

студентка ІКПП,

журналіст прес-служби університету,

фото з сайту ІКПП

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter