Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Ліцензування нових освітньо-кваліфікаційних рівнів

Ліцензування нових освітньо-кваліфікаційних рівнів

В Інституті педагогіки та психології Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова здійснюється ліцензування нових освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліст і магістр спеціальностей «Педагогіка і методика середньої освіти. Образотворче мистецтво» і «Практична психологія». 

Як зазначив директор Інституту, дійсний член Академії педагогічних наук України Бондар В.І., це стало закономірним результатом забезпечення у провідному університеті України принципу ступневості навчання. На майбутніх спеціалістів і магістрів чекають аспірантура і докторантура з відповідних спеціальностей в НПУ імені Драгоманова та спеціалізовані ради із захисту наукових робіт, як успішно функціонують тут вже понад десять років.

Потреба у підготовці таких кадрів зазначається спеціалістами досить активно. Особливо гострою є нестача вчителів і викладачів образотворчого мистецтва, причому не тільки у 14 областях України (58%), зокрема Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, де відсутні спеціалізовані вищі навчальні заклади, але й у Києві та Київській області, де на фахівців чекають 1319 загальноосвітніх шкіл і 86 закладів позашкільної мистецької освіти. Саме ці вузькі місця дозволяє подолати відкриття підготовки спеціалістів і магістрів спеціальності «Педагогіка і методика середньої освіти. Образотворче мистецтво» в Інституті педагогіки і психології, система підготовки в якому забезпечує не тільки більш широку академічну підготовку вчителя у сфері живопису, графіки та скульптури, який персоналізує цілісний соціокультурний досвід людства взагалі та мистецький, художній, образотворчий зокрема. Концептуальними засадами мистецької освіти студентів виступають її інтегративний культурологічний характер, аксіологічність, антропологічність, полікультурність, педагогічне спрямування, що дозволяє забезпечити її адекватність меті, завданням і принципам професійної діяльності педагога.

Процес навчання студентів за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Образотворче мистецтво» у НПУ імені М.П.Драгоманова дозволить забезпечити їх готовність до виконання відповідних професійних функцій. Спеціаліст педагогічної освіти може працювати вчителем образотворчого мистецтва у загальноосвітніх школах, просвітницьких центрах, художніх студіях, керівником гуртка. Магістр педагогічної освіти готовий до здійснення викладацької роботи у вищих навчальних закладах освіти та наукової роботи в сфері педагогічних досліджень. Фахівців відповідного профілю спеціальної підготовки потребують створені нові навчальні заклади освіти різного типу, гімназії, ліцеї, коледжі.

В Інституті педагогіки та психології НПУ ім. М.П.Драгоманова  готуються фахівці з спеціальності «практична психологія», перший випуск яких буде здійснено в 2009 році. Потреба у підготовці практичних психологів досить велика, про що свідчать дані державного замовлення і конкурси сертифікатів Українському центру оцінювання якості освіти на бакалаврську підготовку.

У фаховій підготовці практичних психологів беруть участь дві кафедри Інституту  педагогіки та психології, кафедра психології і педагогіки та кафедра практичної психології, в складі яких працюють академіки АПК України, доктори психологічних наук, професори, керівники відомих наукових шкіл з педагогіки та психології, педагогічної і вікової психології, автори підручників і посібників з різних галузей психологічної і педагогічної науки.

Спеціалісти з практичної психології зможуть працювати у навчальних закладах різного рівня акредитації, соціально-психологічних центрах, психологічних службах, підприємствах різної форми власності тощо.

Магістр з практичної психології буде готуватися до роботи у навчально-дослідницьких центрах, вищих навчальних закладах, різного рівня акредитації, психологічних, соціально-психологічних центрах, підрозділах органів влади, державних та громадських організаціях, психологічних службах, системі освіти, системі охорони здоров’я та підприємствах різних форм власності.

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter