Головна / НОВИНИ / Оголошення / Співчуття / Світла пам’ять Аллі Йосипівні Капській

Світла пам’ять Аллі Йосипівні Капській

   30 березня 2021 року на 82-му році життя закінчила свій земний шлях  Капська  Алла Йосипівна –  відомий український педагог і вчений у галузі соціальної педагогіки та теорії і методики виховання, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України, почесний професор університету, доктор педагогічних наук, професор, багаторічний очільник кафедри соціальної педагогіки факультету соціально-економічної освіти.

 

    Алла Йосипівна народилася в м. Кагарлик, на Київщині. Після середньої школи та роботи на будові (м. Київ) закінчила технікум культосвітніх працівників, відділення режисури (1957 – 1959), працювала артисткою Київського обласного театру імені М. Саксаганського, керуючи одночасно шкільним театром у м. Біла Церква. З цього часу і зародилося бажання працювати з дітьми і молоддю, стало потребою життя, що зміцнилося під час навчання у КДПІ імені О.М. Горького на спеціальності «Українська мова і література та вихователь школи-інтернату» (1960 – 1965). Після закінчення інституту А.Й. Капська працювала на кафедрі української мови, а потім на кафедрі методики мови та літератури. Захистила кандидатську та докторську дисертації. Виховна діяльність педагога стала основою її подальших наукових пошуків. Алла Йосипівна очолювала кафедру теорії і методики виховання (1985 р.), поступово розширюючи її функціонал і науковий напрям, трансформуючи її з часом (1993) в кафедру соціальної педагогіки, яка згодом стала провідною науковою школою в Україні. У 2004 році А.Й.Капська була вже директором Інституту соціальної роботи та управління, почесним професором університету. За її науковим керівництвом актуалізується розвиток теорії і практики соціальної педагогіки, захищаються близько 60 докторів та кандидатів наук, плідно працює спеціалізована рада. Алла Йосипівна – автор понад 200 наукових праць, монографій, підручників, методичних розробок, державних стандартів освіти, її життя – яскравий приклад особистісного та наукового наставництва, мудрого та вимогливого керівництва, турботливої підтримки молодих колег. Нам завжди буде не вистачати її потужної енергетики, посмішки та неймовірної поезії.

   Колектив університету – ректорат, професорсько-викладацький склад, студенти та викладачі факультету соціально-економічної освіти – перебуває у глибокій жалобі з приводу непоправної втрати. Ми всі сумуємо та висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким Алли Йосипівни.

   Із щирою скорботою і світлою пам’яттю…

kapska 1

 

 

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter