Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Вступна кампанія – 2012: знову спека

Вступна кампанія – 2012: знову спека

aDSC 0671Незвично високою для помірного українського клімату температурою повітря розпочалася як уже й кілька років поспіль вступна кампанія для абітурієнтів 2012 року. У Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова теж спекотно від кількості бажаючих сюди вступити.

«Це не викликає особливого подивування, - зауважує ректор університету, академік Віктор Андрущенко і пояснює таку ситуацію авторитетом та престижем Драгоманівського вишу, що вже кілька років впевнено посідає перші сходинки рейтингів вищих педагогічних навчальних закладів. «Абітурієнти, які обирають для свого навчання Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова – це зазвичай особистості, що вже добре визначилася з майбутньою професією та вважають педагогічний фах власним покликанням, - переконаний Віктор Петрович, - приємно, що кожного року їхня кількість лише зростає. Ми раді цьому й готові до цього. Зараз докладаємо максимум зусиль, щоб зробити більш комфортним та швидким прийом документів у випускників, забезпечити належні умови для них та їхніх батьків під час перебування в нашому університеті».

aDSC 0801 

Детальніше про це та чимало інших запитань вдалося поспілкуватися з відповідальним секретарем Приймальної комісії НПУ Тарасом Олефіренком.

Друге липня цього року стало наче залпом до великої гонки для абітурієнтів 2012. Приймальні комісії фактично всіх університетів переповнені. НПУ теж може похвалитися ажіотажем: за перший день вступної кампанії до Драгоманівського університету подано вже близько 1200 заяв, та разом з тим у навчальному закладі вдалося уникнути великих черг і масового незадоволення. Пан Олефіренко пояснює це цілою низкою взаємопов’язаних чинників, спеціально відпрацьованих в університеті. Серед них і злагоджена праця університетського Штабу «Абітурієнт», організованого студентським самоврядуванням, швидка й компетентна робота технічних секретарів, дирекції усіх інститутів. Поки, як розповідають у Приймальній комісії вишу, затримки із прийомом документів пов’язані лише з технічним забезпеченням та роботою електронної бази.

aDSC 0794 

Хвилюватися з приводу цього не варто, переконує Тарас Олексійович, адже часу подати документи вистачить: цього року в абітурієнтів, які вступають до вишів на основі документа про повну загальну середню освіту та сертифікатів ЗНО прийматимуть документи для вступу до 31 липня. Прийом документів від осіб, які для вступу на навчання мають проходити творчі конкурси у вищих навчальних закладах закінчується 17 липня, а від осіб, які мають складати вступні екзамени у вишах – 20 липня.

DSC 0009 

Як і в минулому році, абітурієнти мають право подавати документи до університетів і традиційним способом, і за допомогою Інтернету. Це суттєво полегшує роботу технічних секретарів, оскільки всі дані випускника вже внесені до загальної бази даних абітурієнтів. Минулорічний сервіс «Електронний вступ» перейменовано в систему «Подача та розгляд заяв в електронній формі на участь в конкурсному відборі до вищих навчальних закладів» та з 2 липня доступний на сайті www.ez.osvitavsim.org.ua.

Підтримуючи ідею Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України про надання абітурієнтам можливості електронної реєстрації, Драгоманівський університет практикує он-лайн реєстрацію на власному сайті. Через цю систему вже зареєструвалися на сьогоднішній день понад 5 000 абітурієнтів. Абітурієнти, які подають заяви в електронній формі та беруть участь у конкурсному відборі, після прийняття рішення про рекомендацію до зарахування зобов'язані визначитися з вибором вишу і спеціальності, підписати свою електронну заяву, роздруковану в приймальній комісії, і особисто подати оригінали документів про освіту, медичну довідку, сертифікат ЗНО та інші обов'язкові документи, передбачені «Умовами прийому до вищих навчальних закладів України».

DSC 0011 

Як компетентно стверджує відповідальний секретар Приймальної комісії НПУ Тарас Олефіренко: «Шанси абітурієнта вступити до навчального закладу аж ніяк не залежать від того в перші чи в останні дні вступної кампанії він подасть документи. Перші рейтингові списки, із зазначенням осіб рекомендованих для зарахування на бюджетну форму навчання, університети повинні оприлюднити 1, 5 та 8 серпня. Зарахування на місця за державним замовленням закінчується не пізніше 11 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 25 серпня». Тож в абітурієнтів ще багато часу, а в Приймальної комісії чимало роботи. З хорошим початком.

Людмила КУХ,

Прес-центр університету


Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter