Головна / НОВИНИ / Події / Загальнуніверситетські / Круглий стіл «Формуємо нове сприйняття НАТО в Україні: навчальний курс “НАТО: сила, що захищає мирних громадян"»

Круглий стіл «Формуємо нове сприйняття НАТО в Україні: навчальний курс “НАТО: сила, що захищає мирних громадян"»

24 січня 2020 р. група фахівців Історичного факультету взяла участь в експертному круглому столі: «Формуємо нове сприйняття НАТО в Україні: навчальний курс “НАТО: сила, що захищає мирних громадян"», що проходив в Укрінформ. Організатором стала Всеукраїнська спілка викладачів суспільних дисциплін і громадянської освіти, членами якої є фахівці факультету.

Учасниками заходу були науковці, викладачі, громадські діячі, експерти, модератор - Андрій Кулаков – медіаексперт, програмний директор ГО «Інтерньюз -Україна».

На початку було представлено перший в Україні посібник для підготовки вчителів з НАТОзнавства, розроблений за підтримки Уряду Великої Британії. Співавторами посібника є декан Історичного факультету Тетяна Мелещенко, заступник декана Олександр Мальований та доцент Тамара Бакка. Посібник висвітлює багатовекторну діяльність Північно-Атлантичного альянсу, зокрема розкриває ключові функції НАТО для захисту цивільних; концепції захисту цивільних осіб у миротворчих операціях; сприяння створенню безпечного середовища; полегшення доступу до основних потреб; містить аналіз гібридної інформаційної війни РФ, яка спрямована на створення іміджу НАТО як агресора.

Предметом подальшої дискусії стали 3 питання: 1) Громадянська освіта в Україні: як навчати про НАТО? 2) Робота з запереченнями під час викладання курсу “НАТО – сила що захищає мирних громадян”? 3) НАТО і Україна: чи існує відповідь на гібридні виклики?

У висновку було сформульовано основні меседжі, щодо НАТО:

  • НАТО — сила, що захищає мирних громадян, гарант демократичних цінностей та прав людини.
  • Необхідно працювати з фейками і стереотипами щодо сутності НАТО,
  • Навчати та інформувати про НАТО варто фахово, з використанням достовірних джерел та чинних законодавчих актів, застосуванням діалогу, з використанням дискусійного підходу.
  • Важливою складовою є підготовка вчителя, особливо вчителя історії та суспільних дисциплін, який у школі формує знання і ставлення до цієї теми.

І влучним посилом стали першого секретаря Посольства Великої Британії в Києві Олівера Фаірламба: «Україна задекларувала свій шлях Євроатлантичної інтеграції, зараз це положення зафіксовано в Конституції України. І ніколи ще підтримка вступу України до НАТО не була такою високою. Минулого тижня я бачив результати опитувань, які зафіксували ці цифри - вище 50%. Але залишається ще багато роботи, аби всі в Україні знали що таке НАТО і що за ним стоїть. Ось чому ця робота є такою цінною в Україні. Я думаю, що освіта та навчання є ключовими речами».

nato ist 2 nato ist 3 nato ist 4
nato ist 8 nato ist 6 nato ist 7
nato ist 9 nato ist 11 nato ist 14

Посилання на відеозапис заходу

Детальніше про захід

Історичний факультет

Якщо помітили помилку, то виокреміть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter